7 metoder för att bygga brokonstruktioner
Att bygga brokonstruktioner är en komplex process som kräver kunskap och expertis. Flera olika variabler, däribland ingenjörsbegränsningar, kostnad och miljömässiga faktorer påverkar vilken typ av konstruktionsmetod som är mest lämplig att använda.
Nedan kommer vi beskriva 7 olika metoder för att bygga brokonstruktioner och förklara när de lämpar sig att användas.
1. Cast-in-situ
Cast-in-situ, eller “cast-in-place” är en flexibel metod för att bygga brokonstruktioner där komplexa och ovanliga geometriska former av dammar enkelt kan byggas. Den innebär att alla brodelar gjuts antingen inom projektets område, eller direkt på den plats där den specifika brodelen ska sitta. Detta är ett bra val vid situationer då det är svårt att transportera förtillverkade delar på grund av antingen deras storlek eller då det är svårt att nå platsen där bron ska byggas.
2. Balanserad cantilever
Denna metod används för att bygga olika brokonstruktioner med en längd mellan 50 upp till 250 meter. Brokonstruktionen kan antingen förtillverkas eller tillverkas på plats. Metoden går ut på att växelvis fästa brosegment från båda hållen av cantilevern med stöd av bropelarna. Detta är det bästa alternativet för att bygga brokonstruktioner som är väldigt långa, har en oregelbunden längd eller för snedkabelbroar.
3. Förtillverkad
I denna metod byggs brokonstruktioner med hjälp av förtillverkade strukturella element som gjutits på en annan plats innan de transporteras till broprojektet. De förtillverkade strukturella elementen inkluderar:
- Pelare
- Däck
- Segmenterade däck
4. Etappvis brolansering
Denna metod är ofta associerad med cantilevermetoden men med många förbättringar i teknik och är ansedd vara den mer ekonomiska och snabbare metoden för att bygga brokonstruktioner. Etappvis gjutning används för broar och viadukter med en längd upp till 60 meter. Ett däck påbörjas från ett brofäste och byggs sedan kontinuerligt på genom att placera segment mot det andra brofästet ofta med hjälp av ett mastsystem.
5. ILM (Incremental Launching Method)
Metoden ILM används främst för att bygga olika brokonstruktioner av betong eller stålbjälklag. Konstruktionen sker gradvis där brodäcket byggs i sektioner genom att bron puttas ut från ett brofäste mot bropelarna till slutet av bron. ILM kan användas för att bygga brokonstruktioner som sträcker sig längre än 250 meter.
6. Snedkabelbro-metoden
I snedkabelbro-metoden används kablar för att bära brodäcket från en eller båda sidorna av de stöttande pelarna. Kablarna bär och förflyttar alla laster till fundamenten. Snedkabelbro-metoden används för att bygga brokonstruktioner som är längre än 300 meter.
7. Bågbro-metoden
Brågbro-metoden är ett av de mest ekonomiska alternativen när bron som ska byggas ska sträcka sig över otillgängliga miljöer. Bågbroar kan gjutas både på plats såväl som med förtillverkade strukturella element. Cast-in-situ fri cantilever metoden och glidformsgjutning (slipform) är två tekniker som inkluderas under bågbro-metoden.
Etappvis brolansering med Bygging Uddemann
Vår metod för etappvis brolansering är väl beprövad och mer efterfrågad än någonsin. Dess främsta fördelar är att den är säker och effektiv, samtidigt som den är väldigt smidig för att bygga stabila konstruktioner. De små komponenterna gör den både anpassningsbar och lättmonterad. Kontakta Bygging-Uddemann idag för mer information eller läs mer om etappvis brolansering.
Comments are closed