Glidformsgjutning är en byggteknik som, enkelt förklarat, går ut på att man kontinuerligt fyller en stålform med betong och sakta flyttar den uppåt. Både gjutningen, armeringen och efterarbetet utförs på en och samma gång, vilket gör detta till en mycket kostnadseffektiv byggteknik. För att kunna flytta stålformen uppåt med hjälp av domkrafter och andra speciella verktyg måste den sitta på en särskild ställning. Denna ställning kan se olika ut beroende på vad det är för typ av konstruktion. Det finns olika ställningar och metoder för att utföra glidformsgjutningen, bland annat med hjälp av gantry– och traditionell ställning.
Vad är skillnaden i metoder jämfört med gantry glidformsgjutning?
Vissa typer av betongkonstruktioner är mer komplicerade än andra. Det handlar till exempel om väldigt stora och tunga projekt som kräver specialkompetens. Ett exempel är ett brobygge där bropelarna hamnar mitt i vattnet. För att kunna bygga bron på ett säkert sätt behövs kassuner, det vill säga sänklådor av betong, som används för att pumpa bort vattnet och för att kunna utföra grundläggningen eller andra arbeten under vattenytan.
Det går att bygga kassuner med gantryställningar eller med traditionella ställningar. Gantry glidformsgjutning går i princip ut på att ett stort ställningshus byggs upp. Det är en mer permanent ställning som även har ett takräcke, något som den traditionella ställningen saknar. Traditional sliding molding, det vill säga traditionell glidformsgjutning, är en metod som där ställningen monteras upp och ned under hela tillverkningen.
Fördelar med gantry glidformsgjutning metoden
Det finns fördelar med bägge metoder. Den traditionella ställningen tar inte lika lång tid att montera men kräver däremot användandet av kranar. Eftersom gantryställningen är mer permanent kan samma ställning användas för flera betongkonstruktioner.
Den traditionella ställningen behöver tillförsel av klätterrör för att lyfta glidformen. Med gantrymetoden klättrar glidformen på stålstänger som placerats helt utanför själva glidformen. Det innebär att klätterrören inte behöver bytas under projektet. Dessutom blir det enklare att installera armeringen.
Gantry glidformsgjutning metoden
ger även mer arbetsyta, vilket både gör att arbetet kan utföras mer effektivt och även på ett säkrare sätt. Armeringsmaterial kan till exempel läggas upp innan glidformen påbörjas. Dessutom behövs inga byggkranar tack vare takställningen. Genom att använda vinschar blir det enklare att förflytta material, exempelvis från en upphämtningsplats dit lastbilarna kör direkt till de platser där materialen behövs.
Eftersom den traditionella ställningen behöver byggas upp och byggas ned hela tiden ökar risken för att man kompromissar med vissa delar av ställningen, exempelvis skyddsnät och räcken. Eftersom gantryställningen inte behöver tas ned efter varje betongkonstruktion blir säkerhetsdetaljerna mer permanenta. Detta gör det även möjligt att ge ställningen ett bättre väderskydd, vilket gör att dåligt väder inte påverkar projektet lika mycket jämfört med den traditionella ställningen.
Gantry glidformsgjutning är en säker och effektiv metod
En av de största fördelarna med att använda gantry glidformsgjutning är att glidformen och eventuella domkrafter som lyfter glidformen kan flyttas undan. Det innebär att betongkonstruktionen kan förflyttas utan att behöva bygga om hela ställningen. Notera att det även finns andra ställningar som i vissa fall kan vara mer användbara eller prisvänliga, exempelvis Conical sliding molding, det vill säga konisk glidformsgjutning.
Om du behöver hjälp med stora och komplicerade betongkonstruktioner kan det vara en stor fördel att kontakta specialister som kan hantera alla metoder för glidformsgjutning, samt även kan tillhandahålla all utrustning och allt material som behövs.
”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Bygging-Uddemann.”