Att förebygga olyckor vid lyftning av tunga objekt och massor
Under 2008 rapporterades 2,936 olycksfall och 17 dödsfall relaterad till byggprojekt i Sverige. Säkerheten är av största vikt på alla byggen, men för att främja en säker arbetsmiljö måste företag skapa en säkerhetskultur, tillämpa aktivt ledarskap samt förbättra sin förmåga att identifiera eventuella risker.
Inom bygg och anläggning samt tillverkningsindustrier är lyftande av tunga objekt och massor en vanlig företeelse. Ett tanklyft görs till exempel när man måste byta ut grunden i en cistern. En del av de olyckor som sker på byggarbetsplatser handlar just om tunga föremål som förflyttas och lyftutrustning som hanteras på ett felaktigt sätt. Följande är några av de vanligaste misstag som görs i samband med tunga laster och förslag på hur dessa kan motarbetas.
Vanliga olyckor
Om en allt för tung last placeras på en lyftkran kan den tippa. Den kan också få lyftvajrarna att slitas ut och gå av. Är en last inte ordentligt säkrad kan den falla av och skada människor som arbetar i närheten av den. Att kollidera med andra objekt i rörelse är även det en vanlig typ av olycka när det kommer till utrustning för tunga lyft. Om maskinföraren inte har en klar och bred uppsikt över lyftplatsen kan man råka vända in i strömkablar och telefonledningar.
Regler och riktlinjer
I Sverige finns strikta regler för hur arbetet ska skötas när utrustning för tunga lyft är inblandade. Dessa regler är satta för att skydda maskinförare och arbetare i närheten och bör följas till punkt och pricka.
Kunskap
Som arbetsgivare är du ansvarig för att avgöra om en arbetare har tillräckliga kunskaper för att manövrera en viss typ av utrustning. Viktigt är även att assistenter och servicepersonal har adekvata kunskaper för att vistas på byggarbetsplatsen. Den som ska manövrera utrustning och maskiner för tyngre lyft bör ha kunskap om miljöregler och utrustningens funktion, design och begränsningar samt veta hur man gör grundläggande säkerhetstest.
Skyltning
På alla byggarbetsplatser bör korrekt och väl synlig förbuds- och varningsskyltning finnas på plats. Farliga zoner och problemområden måste märkas ut för både arbetare och förbipasserande. En tydlig skyltning gör oss alerta och vaksamma, vilket kan skydda oss om något oförutsett skulle inträffa.
Träning
Flera olika personer är inblandade i lyftningsprocessen när det handlar om tunga objekt. Dessa är bland annat maskinisten, säkrare och den som signalerar till maskinföraren från marken. All iblandad personal måste ha fått ordentlig utbildning gällande säker användning av utrustningen. Även dem som inte är direkt inblandade i lyftet men som arbetar i närheten bör veta hur de ska förhålla sig till lyftet.
”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Bygging-Uddemann.”
Arvid är huvudansvarig för webbsidan på Bygging-Uddemann och gör merparten av de inlägg och uppdateringar som rör företagets nyhetsmeddelanden och presentationer av produkter.
Förutom webbsidan är Arvid engagerad i bolagets designavdelning. Han har jobbat på bolaget sedan 2008.
Arvid is primarily responsible for the website at Bygging-Uddemann and makes most of the posts and updates related to the company’s news releases and presentations of products.
In addition to the website, Arvid is involved in the company’s design department. He has worked at the company since 2008.
Comments are closed