Konstruktionsmetoder för broar
Det finns en uppsjö olika typer av brokonstruktioner, var och en med sina alldeles unika fördelar och utmaningar. Beroende på de förhållanden som råder på byggplatsen och de krav som bron ska uppfylla vad gäller användning och dimensioner, kan olika typer av konstruktioner passa olika bra för att bygga en bro. När det gäller broar i Sverige är de vanligaste metoderna för brokonstruktion konsolbroar, balkbroar, bågbroar och hängbroar. En konsolbro är en bro som, precis som namnet antyder, har konstruerats av konsoler som fästs vid brons ändar. Balkbroar är en någon mer traditionell teknik att bygga broar med, där bron hålls uppe av balkar. Detta kan fortfarande sägas vara den allra vanligaste typen av konstruktion bland svenska broar. En bågbro är formad som en båge och har precis som konsolbroar fästen vid båda ändar. Hängbroar är broar som har konstruerats för att hänga från kablar, exempelvis vajrar av stål.
Inkrementell lanseringsmetod
När brokonstruktioner behöver uppföras på ett mer effektivt sätt, kan man med fördel använda sig av det som brukar kallas brolansering. Bron byggs då inte på den plats där den till slut ska placeras, utan byggs bredvid för att sedan flyttas på plats; ofta sker detta stegvis som vid en inkrementell lansering. Denna lanseringsmetod är både effektiv och praktisk då det möjliggör brobygge på kortare tid och med mer begränsad yta för själva byggplatsen. Genom att stegvis bygga bron och flytta de olika delarna på plats bit för bit kan en jämn och hög konstruktionstakt hållas, samtidigt som trafiken kan fortsätta flöda på en eventuell befintlig bro, utan att störa trafikflödet. Inkrementell lansering används ofta när en bro ska konstrueras i områden där miljön är extra känslig för störningar eller där bron ska byggas i brant sluttning, över djupt vatten eller exempelvis djupa dalgångar. Eftersom konstruktionen sker stegvis på en annan plats så är också säkerheten högre, särskilt när en bro ska byggas på en mer otillgänglig plats där det föreligger risker.
Cantilever-metod för brokonstruktion
Cantilever-metod för brokonstruktion kan även benämnas konsolkonstruktion, och innebär i praktiken att själva bron byggs på konsoler som är fästa på exempelvis bropelare som är förankrade i marken. Fördelen med denna metod är att konsolerna och pelarna kan byggas oberoende av varandra. Konsolbroar ställer höga krav på själva konstruktionen men går förhållandevis snabbt att bygga, och lämpar sig väl för stegvis lansering som beskrivs ovan.
Segmentkonstruktion
Att konstruera en bro i segment lämpar sig väl när man vill uppnå ännu effektivare brokonstruktioner, och man kan då även med fördel använda sig av prefabricerade segment, mindre sektioner av brokonstruktioner som sedan sätts samman. Detta sätt att bygga broar passar bra när man inte vill ha en stor och platskrävande byggarbetsplats, exempelvis i områden med tät bebyggelse eller där förhållandena på andra sätt gör det omöjligt med stora byggarbetsplatser för brokonstruktionen. Att konstruera segmenten på annan plats och sedan lansera dessa stegvis möjliggör en effektiv och konkurrenskraftig byggprocess, där så mycket som möjligt av brons själva konstruktion kan färdigställas innan lanseringen.
Comments are closed