Sveriges vanligaste Brokonstruktioner
Brokonstruktioner har spelat en viktig roll i utvecklingen av tidiga civilisationer, spridning av kunskap, lokal och global handel och transport. De har genomgått stora förändringar under årens lopp, från de simpla bågstensbroar som romaren byggde över åar och smala raviner, till dagens broar tillverkade av stål, järn och andra material som kan sträcka sig flera kilometer över sjöar och hav.
Broar är en naturlig såväl som nödvändig del av vårt samhälle. Brokonstruktioner finns i en rad utföranden med olika utseenden, viktkapacitet, konstruktionselement, rörliga delar, konstruktionsmaterial och mer för att kunna tjäna olika syften.
När de flesta hör ordet “bro” tänker nog de flesta på de imponerande konstruktionerna som Golden Gate-bron i San Francisco, Brooklyn Bridge i New York eller kanske Londons egna Tower Bridge. I verkligheten är de flesta brokonstruktioner betydligt mindre och konstruerade på ett helt annat sätt.
I denna artikel kommer vi gå igenom de tre olika typerna av broar som främst används i Sverige.
De tre vanligaste brotyperna i Sverige
1. Plattramsbro
Plattramsbron är med stor sannolikhet Sveriges absolut vanligaste brotyp. När du passerar under en väg är det förmodligen en plattramsbro.
Plattramsbron byggs av betong och precis som namnet antyder består dess design av en enkel, fyrkantig ramkonstruktion. Den är billig att bygga, men har ett begränsat användningsområde. Metoden funkar nämligen bara upp till en viss spännvidd och används alltså bara för att tillverka små brokonstruktioner.
En av de främsta fördelarna med plattramsbron, utöver dess simpla design, är att den är så gott som underhållsfri. Den har inga rörliga delas som utsätts för slitage och behöver bytas ut efter hand då den är helt uppbyggd kring ramen som hålls på plats av jordtrycket från sidorna.
2. Balkbro
En balkbro består av betong- eller stålbalkar med en broplatta mellan dem. Balkbroar används främst för broar med längre spännvidder, det vill säga längre mellan stödpunkterna. Fördelen med att bygga balkbroar av stål är att trafiken under bron bara behöver stängas av under kortare perioder. Stålbalken skjut ut från sidan eller lyfts på plats så att trafiken under bron kan flyta på som vanligt under hela byggprojektet.
En balkbro kräver dock att det finns mycket konstruktionshöjd tillgängligt.
3. Plattbro
En plattbro är en simpel brokonstruktion som består av en betongplatta som gjuts på ett antal stöd. Antalet stöd varierar beroende på hur lång bron ska vara.
Till skillnad från balkbron behöver en plattbro inte lika mycket konstruktionshöjd eftersom lasten kan spridas på en större bredd. Eftersom plattbron dock bara klarar av kortare spännvidder lämpar sig denna brotyp bäst när det går att placera stöden relativt tätt.
Sveriges längsta broar
I Sverige är det ovanligt med brotyper med riktigt långa spännvidder då de kräver mer spektakulära brokonstruktioner. Men det finns undantag. Höga Kustenbron är till exempel en hängbro vars vägbana bärs upp av höga pylontorn via hängkablar som förankrats i berg på land. Nedan är Sveriges längsta brokonstruktioner:
- Öresundsbron – Snedkabelbro, 7845 meter
- Ölandsbron – Balkbro, 6072 meter
- Igelstabron – Balkbro – 2140 meter
- Sundsvallsbron – Balkbro, 2109 meter
- Umeälvsbron – Balkbro, 1937 meter
Etappvis brolansering med Bygging-Uddemann
Bygging-Uddemanns metod för etappvis brolansering är väl beprövad och mer efterfrågad än någonsin. Metodens främsta fördelar är att den är säker och effektiv, samtidigt som den är extremt smidig. De små komponenterna gör den både anpassningsbar och lättmonterad. Den baseras på vår vajerdomkraft T-15 och går även att kombinera med vår utrustning för skidding-teknik, där vår innovation med en förening av hydraulik, lågfriktionsplast och epoxybehandlade ytor redan har rönt stora framgångar.
Vi har hjälpt att lansera flera olika typer av broar i Sverige och runt om i världen inklusive Nakdong-bron i Korea, bron över Finlands sjö Savonlinna såväl som Trästabron och Hedesundbron i Sverige.
Kontakta oss för mer information om vår etappvisa brolansering.
Arvid är huvudansvarig för webbsidan på Bygging-Uddemann och gör merparten av de inlägg och uppdateringar som rör företagets nyhetsmeddelanden och presentationer av produkter.
Förutom webbsidan är Arvid engagerad i bolagets designavdelning. Han har jobbat på bolaget sedan 2008.
Arvid is primarily responsible for the website at Bygging-Uddemann and makes most of the posts and updates related to the company’s news releases and presentations of products.
In addition to the website, Arvid is involved in the company’s design department. He has worked at the company since 2008.
Comments are closed